Atatea filme care s-au facut in ultimii ani despre sfarsitul lumii, filme in care ni se arata cum s-ar putea ajunge la autodistrugere- pentru ca majoritatea sunt despre autodistrugere-, dar care nu ne arata cum am putea sa nu mai vorbim despre razboi.De ce trebuie sa fie un razboi pentru a "ne invata minte"? Chiar trebuie sa se repete Potopul?

Am vazut intr-un film de James DeMonaco, "The Purdge" ( noi l-am tradus "Noaptea Judecatii"), ca oamenii ajunsesera la o lume fara razboaie si violenta datorita faptului ca guvernul instituise o noapte pe an, doisprezece ore, in care totul era permis. Adica, daca tu aveai ceva de impartit cu vecinul pentru ca catelusul (scuzati-mi cacofonia) lui drag isi facuse nevoile pe langa casa ta, in acea noapte iti era permis sa te duci la el acasa si sa il omori in bataie daca aveai chef, fara sa te traga nimeni la raspundere. Datorita acelei nopti de "libertate criminala" rata violentei si a somajului scazuse extrem de mult, fiind aproape inexistenta. In acea noapte oamenii cautau persoanele fara casa, cele care nu aduceau nimic productiv societatii- spun ei- si le omorau in diferite feluri concepute probabil de-a lungul anului anterior acelei nopti. 

Credeti ca ar fi functionat? Eu nu cred asa ceva. Omul nu este facut sa se abtina, sa isi tina in frau instinctele si, de obicei, daca vrem ceva doar luam fara a ne gandi prea mult la consecinte. Probabil daca am fi cu totii budisti, lumea ar fi aproape perfecta.

Alt film : "Terminator". Super film! A marcat copilaria mea la fel ca atatea alte copilarii ale atator alti copii! 

Stiti care este parerea mea?(Presupun ca nu asteptati ca mai intai sa fac o scurta descriere despre film. Cine nu l-a vazut - toata seria- a trait degeaba.)Eu cred ca asa ceva este posibil. Inteligenta artificiala. DA! De ce cred asta? Cand DaVinci a proiectat elicopterul, ce credeti ca au crezut oamenii din acea epoca? Probabil au crezut ca este nebun. Dar elicopterul a fost posibil ceea ce poate insemna ca tot ceea ce noi ne putem imagina, concepe, poate fi posibil. Cum? In universuri paralele probabil. Dar deja deviem de la subiect.

Alte filme: "Jocurile Foametei", "Divergent" , "Darul lui Jonas" (super film!), "Apocalipsa", "Copiii Tatalui", "The Road" ,"I Am Legend", "The Day After Tomorrow", "Armageddon", "The Book Of Eli", si lista poate continua. 

Acum haideti sa vorbim despre filme al caror subiect trateaza doar pacea. Doar pacea. Nu exista. Sau am putea numi aceleasi filme, nu? O parte din ele este despre pace. Una mica. Sfarsitul.

Dar ce-ar fi sa facem o schimbare? Sa vorbim doar despre pace. Sa nu mai mentionam cuvintul razboi sau cuvinte asemanatoare cum ar fi razbunare, infrangere, manie, furie, groaza, frica, putere(da, am zis putere), ura, invidie.

Ce credeti ca s-ar intampla atunci? Daca toti am vorbi doar de pace, intelegere, implinire, compasiune, simtire, sentimente bune, fericire, multumire, frumusete, bucurie, dreptate, intelepciune, armonie, iubire. Oare ne-am lua cu totii la cearta? Ne-am certa pe tema cuvintelor frumoase credeti? Cine a spus cuvantul cel mai frumos sau cine este mai fericit dintre noi? Oare? Nu cred. 

Cred ca am fi fericiti si impliniti. Cred ca nu ne-am mai minti unii pe altii si, mai important decat atat, nu ne-am mai minti pe noi insine. Am fi sinceri si am deschide ochii cu adevarat. Am vedea ca nu exista decat un DUMNEZEU pentru TOTA lumea si ca pamantul are aceeasi culoare intr-o parte a granitei ca si in cealalta. Pentru ca problemele ni le facem singuri. In loc sa valoram ceea ce avem in fata, cat de putin ar fi, na amaram zilelel cu ceea ce nu avem, ceea ce am vrea si nu posedam. De ce credeti ca nu avem ceea ce vrem? Pentru ca nu suntem multumiti cu ceea ce avem chiar sub nasul nostru. Niciodata nu este suficient.De ce? De unde vine dorinta asta de mai mult, mai mult, mereu MAI MULT?

Nu suntem fericiti atunci cand avem, obtinem, ceea ce vrem pentru ca deja ne gandim la urmatorul lucru pe care ni-l dorim.

"Cand ura sau prostia, ignoranta sau mandria spinteca tot

Iubirea vindeca tot."

Sunt versurile lui Maximilian si Grasu XXL din cantecul "Zbor cu parapanta", dar am inlocuit "muzica" cu "iubirea".

Saptamana care vine va voi face o propunere. 

Pana atunci, sa aveti o saptamana frumoasa!

 

27.03.2016

Pace si razboi